21 mars 2017

Regler för fritidsplats


Skolbarnomsorg

Skolbarnomsorg bedrivs i form av fritidshem och avser barn i åldrarna 6–13 år som går i förskoleklass och grundskola och som har behov av omsorg utöver tiden i skolan på grund av att vårdnadshavaren förvärvsarbetar eller studerar.
För de äldre barnen, 10–13 år kan fritidshemmen på vissa ställen finnas i fritidsgårdarna. Fritidshem erbjuds till och med vårterminen det år då barnet fyller 13 år. 

Barn vars vårdnadshavare som är aktivt arbetssökande har ej rätt till fritidshemsplats, då den totala tiden för barnet i skolan och i skolbarnomsorgen inte får överskrida 15 timmar per vecka.

Placering
För att få en plats inom barnomsorgen måste anmälan till kö göras. Kö och placering hanteras av barnomsorgshandläggare i samråd med rektor. Övergången mellan förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg sker automatiskt för de barn som behöver fritidsplats till hösten.

Schema
Nytt schema ska läggas in i Förskola och fritidswebben. Den tid som barnet går i förskoleklass räknas ej som barnomsorg och är avgiftsfri.
Exempel: Barnet ska lämnas 07.00-16.00.
Registrera: 07.00-0800 + 12.30-16.00

Uppsägning av plats
Uppsägningstiden för en plats är två månader och avgift tas ut under denna tid. 
Uppsägning sker via Förskola och fritidswebben. Uppsägning via telefon tas inte emot. Vid dubbelplacering sägs varje plats upp av respektive platsinnehavare. Observera att det är vårdnadshavarens ansvar att säga upp platsen om man ska vara föräldraledig eller arbetssökande.
Ny intresseanmälan kan göras först när aktuell placering är avslutad. Väntetiden kan bli upp till tre månader.

Tillfällig uppsägning
Tillfällig uppsägning av barnomsorgsplats, till exempel över sommarlovet för att få avgiftsbefrielse, kan inte göras av vårdnadshavare om behov av barnomsorg finns inom en period av fyra månader. Om barnomsorgsplats har sagts upp och vårdnadshavare ansöker om plats inom fyra månader från sista placeringsdagen anses placeringen har fortgått och avgift debiteras retroaktivt enligt gällande taxa.

Utbildningsförvaltningen Karlshamns Kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.